Kislányok a sminktükör előtt

by - május 03, 2014

Bár ritkán írok olyasmi bejegyzéseket, amikben kifejtem személyes véleményemet egy adott témáról saját élményekkel tűzdelve, ma nagyon írhatnékom volt, és a téma pedig adta magát ( erre majd a későbbiekben térnék ki miért ) , ezért ma a második ilyesmi jellegű bejegyzésemmel készültem. Az elsőt ITT elolvashatjátok.


Fúú nem is tudom hol kezdjem el a történetet, és ezt az egész témát. Talán kezdeném annál a személyes történetemnél, aminek hatására az egész bejegyzés kipattant a fejemből. A történetem helyszíne egy edzés, amit én szoktam ovisoknak és kisiskolásoknak tartani heti két alkalommal. Na szóval történt a legutóbbi edzésen, hogy megyek be a terembe szép nyugodtan, erre látom, hogy az egyik elsős kislány, tehát körülbelül 6-7 éves, vörös rúzzsal a kezében áll, és mutogatja az ovisoknak, hogy ő hogyan szokta ezzel kikenni a száját. Ekkor már körülbelül a harmadik vastag réteget kenhette az ajkaira.  Nekem ott a lábaim gyökeret eresztettek és csak néztem. Teljesen le voltam sokkolódva. És akkor itt jegyezném meg, hogy nem az taglózott le teljesen, hogy rúzsozza magát, mert szerintem nem is kislány az olyan, aki kiskorában nem keni magára az anyukája fél sminkkészletét OTTHON. Persze ez elsősorban nem a 7 éves kislány dolga lenne, hogy rászóljon magára, hogy vörös rúzzsal nem mászkálunk ki az utcára. Itt mondanátok azt, hogy biztosan az anyukája nem tudott róla, hogy rúzst hozott és  itt kifestette magát. Megjegyezném, hogy az egészet végignézte és nem szólt egy szót sem. Aztán hazajöttem, és mivel nem hagyott nyugodni a dolog, ezért felmentem a netre kicsit kutakodni a téma után, lehet, hogy csak én vagyok túl maradi. A gyakorikérdések oldalon aztán találtam egy kérdést, amit egy anyuka tett fel a nagyközönségnek, és valahogy így szólt: " Szerintetek engedjem, hogy a 12 éves lányom piros rúzsban járkáljon? ". Első ami beugrott nekem a kérdést látva, hogy ez kérdés? Persze aztán rengeteg komment érkezett rá, hogy nem engednék ki a kisgyerekeket sminkben.

Persze, hagyja, hogy otthon kifesse magát, hiszen nőből van, látja, hogy az anyukája is ezt teszi, és természetes, hogy ő is ki szeretné próbálni. De ezúton szeretném felkérni a szülőket arra, hogy a kisgyerkőcöket sminkben ne engedjék utcára, óva intenélek benneteket attól, hogy a kislány a nevetség tárgyává váljon.

Aztán itt szeretnék picit átkanyarodni a beauty világba, a Youtube világába, a videózás világába. Elszörnyülködve nézem azt hogy sok 10-11 éves kiscsaj milyen sminkvideókkal rukkol elő a nyilvánosságnak. Mindenféle személyeskedés nélkül szeretnék beszélni a témáról, mert különösebben egyik ilyen leányzót sem ismerem, de sokszor van úgy, hogy a profi sminkvideóktól ilyen irányba jutok el. Ez is azt bizonyítja, hogy mennyire sok van ebből fent az interneten. Persze szeretném leszögezni, hogy vannak kivételek, akik fiatal koruk ellenére megmutatják videón keresztül, hogy ők hogyan sminkelnek a koruknak megfelelően. Bár nekem 10 évesen eszembe nem jutott volna akár csak egy szempillaspirált és szájfényt feltenni ha elmegyek valahova, de persze nem vagyok földhözragadt, tudom, hogy haladni kell a korral, ezért erre még azt mondom beleférhet. Viszont mikor azt látom, hogy a csajszi az anyukája alapozóját vastagon, vakolatként keni az arcára, majd a nem létező bőrhibáit korrektorral tünteti el, majd erős rúzst és szemsminket használ akkor azért mindig elszörnyedek. Tudom, hogy ők is szeretnének olyanok lenni mint a "nagyok", akiknek a videóját ámulattal nézegetik, csak sajnos nem fogják fel még egészen, hogy ezzel a nevetség tárgyát ők képezik meg. És számtalan videót látok, ahol eszméletlen sok negatív komment érkezik rájuk, legtöbbjük nagyon durva és bántó. Meg lehetne szebben is fogalmazni, hogy ez nem biztos, hogy nekik való művelet, majd talán egy pár év múlva. Na de ez a kommentelés egy külön téma lenne, órákat lehetne arról is írni.

Tehát, hogy mondjak valami hasznosat is, ezért bemutatnék egy pozitív példát is egyik nagyon kedves ismerősömön keresztül. 14 éves, idén fog ballagni az általános iskolából és éppen a tablófotózására készül nagy izgalommal. Anyukája a sminkelés terén szigorúan fogja, nem enged neki rúzsokat vagy efféle erősebb kencéket. A fotózás napjára és a hétköznapokon általában BB krémet, korrektort, szempilla göndörítőt, spirált használ, ami szerintem a korának tökéletesen megfelel. Remélem nem fog idő előtt a gimi hatására a smink terén túlzásokba esni, mert bizony az elsős gimis élet nem könnyű. A legtöbb mai kis gimis úgy vonul a folyosón, mint aki a Cosmopolitan címlapjáról lépett ki. Nem viccelek, van olyan akinek napi szinten műszempillája is van. Aki nem szeretne kilógni, az igyekszik minél jobban kifesteni magát, hogy elfogadják. Én két évvel ezelőtt kezdtem magam sminkelni iskolába, tehát 17 évesen. Először csak szempillaspirál, aztán szépen lassan fokozatosan lett egyre több és több, de szerintem a jó ízlés határán belül.

Aztán itt kanyarodnék vissza az előzőleg írt hosszabb hangvételű posztomhoz, ami a drogériák szörnyűségeiről szólt. Számtalanszor látni a polcok előtt ácsingózó tizenéveseket, amint épp kenegetik magukra a sminktermékeket, mert esetleg szüleik nem engedik nekik a sminkelést vagy csak egyszerűen nincs miből vásárolniuk ilyesmit, ezt igazából nem tudom. Viszont a taperászások nagy része tőlük származik, hiszen megvenni már nem képesek.

Na hát így első felindulásból ennyi jutott eszembe a kiscsajokról és a sminkelés világáról. Ha nektek is van bármiféle tapasztalatotok, történetetek vagy csak véleményetek kérlek osszátok meg velem, velünk :)

You May Also Like

18 megjegyzés

 1. Nagyon tetszett már a legelső bejegyzésed is ebben a témában, és ez a mostani is nagyon jó volt. Teljesen egyet értek veled, a kislányoknak még nem arról kéne szóljon az életük, hogy kő keményen sminkelnek és felnőttnek próbálnak látszani. Én 13-14 éves voltam, mikor elkezdtem ezzel foglalkozni, de akkor volt egy golyós szájfényem és annyi. Ma meg hozzád hasonlóan azt látom, hogy az ovisok olyan pink rúzsokat hoznak be magukkal, hogy kiég tőlük a retinám. Persze nekik ez játék, de ahogy te is írtad játszanak ilyennel otthon. Vannak gyerekeknek való sminkkészletek (nekem is volt ilyen giccses rózsaszínű szívecskés), amikkel otthon jól el lehet szórakozni, de azt már nem lenne szabad hagyni, hogy ez elfajuljon. Én is rátalálok néha a 10 éves kislányok sminkvideóira és igazából nem értem, hogy ezt miért kell nekik csinálni. Oké, hogy rohanó világ, meg hamarabb érnek a lányok, de ennyire korán még nem kéne kezdeni. Én 10 évesen a babáimmal játszottam és maximum otthon belebújtam anyukám magas sarkú cipőibe. Úgy gondolom, hogy azok a kislányok, akik a beauty témával foglalkozó lányok sikerére és elismerésére vágynak megkaphatják mindezt, csak kicsit később. Ebben a korban teljesen fölösleges a smink, pláne a nagyon erős fajta, nevetségessé teszi szegényeket. Sajnálom is őket valahol, és bosszankodom rajtuk, de ez a szülő hibája is, amiért nem nyújt segítséget a gyerekének. Nekem édesanyám anno elmagyarázta, hogy mit miért nem szabad, nem illik. Általános iskolában annyi volt a maximum, hogy a kisujjamon kifestette nekem a körmömet rózsaszínre, és ettől én voltam a világ legboldogabb gyereke, és úgy gondolom, hogy a gondos szülői nevelésnek köszönhetem, hogy normális tempóban kezdtem el érdeklődni a sminkelés iránt, és jó korban kezdtem el használni is, fokozatosan. Úgyhogy a szülőknek nagyon nagy szerepe van ebben. A másik egyébként, amitől én falra tudok mászni, azok a gyerek szépségversenyek Amerikában. A kislányok ott olyan szinten vannak televakolva, hogy fel sem lehet ismerni a bájos, gyermeki vonásaikat. Jó pár ilyen videót megnéztem és látszik, hogy a kicsik utálják is a sminkelési-fodrászkodási procedúrákat, mégis erőltetik rájuk. Nagyon egészségtelen dolognak tartom az ilyet. Elnézést, ez egy kicsit hosszú lett, de mivel érdekes volt a téma, kicsit elszaladt velem a ló :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon örülök, hogy téged is megmozgatott a téma, szívesen olvastam a véleményed :) A körömlakkozás, főleg alsóban, nekem is úgy működött, hogy hétvégére mindig kikentem, mert akkor szabadott :D Aztán az iskolába mindig le kellett mosnom. Jó, nem mondom, hogy felsőben nem volt kifestve, de csak nagyon szolid, visszafogott színekkel.
   Az Amerikai szépségverseny is valóban egy nagyon érdekes téma, amit körül lehetne járni, ott épp az ellenkezője megy. A szülők erőltetik a gyermekekre ezt az egészet. Egy tonnányi vakolat kerül szerencsétlenekre, meg több centis műszempilla. Borzalom. Mindig nagyon sajnálom őket, ha ilyet látok a tévében vagy a neten :(

   Törlés
 2. Fuh, hát én is nagyon egyetértek veled... Tényleg nem hiszem, hogy ez a kislányok hibája lenne, hanem a mintáé, amit mindenhol látnak, és a felnőtteké, akik szerint ez rendben van, sőt, támogatják...
  Rémületes, hogy mekkora különbség van már az én generációm és a mostani között is (és én még most vagyok egyetemista). Nem emlékszem, hogy 10-11 évesen az osztálytársaim bármelyike sminkelt volna, nekem meg a legnagyobb gondom az volt, hogy meddig maradhatok fenn este olvasni. Szerintem az első sminkcuccomat 8. osztályban kaptam a gimis barátnőimtől a 14. szülinapomra.
  Szóval tényleg félelmetes, hogy mennyire korán felnőttek akarnak lenni. De hát a média ezt egyáltalán nem próbálja szabályozni, akármekkora botrányok is vannak a fiatal full sminkes szexin beállított modellekből, azért ez létezik. Most mondhatnék csúnyákat, hogy ezzel csak jó korán hűséges vásárlókat csinálnak a lányokból, de persze én is az vagyok. Egyszerűen van egy kor, amikor az ember nagyjából tudatosan és felelősségteljesen tud dönteni arról, amit csinál, és én nem hiszem, hogy az sokkal korábban lenne, mint 13-14. Nem számít, milyen gyorsan fejlődik a világ, a legtöbb 10-11-12 éves még nem serdülő, és azért, mert egyedül jár iskolába és okostelefonja van, még nem lesz független és önálló.
  (Azokról a szépségversenyekről meg ne is beszéljünk, egészen biztosan maradibb vagyok, mint az emberek többsége, de az egész koncepciójától hányingerem van. Persze az az igazság, hogy senkit sem ismerek, aki ne hasonlóan vélekedne erről, interneten vagy élőben, szóval miért létezik még mindig ez a műsor??)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Pontosan így van, ahogy mondod. Hatalmas a különbség a mi generációnk és a mostani között, pedig valljuk be, mi sem vagyunk még öregek, korán sem :D

   Törlés
 3. Én 16 éves vagyok most,de szerencsére olyan környezetben nőttem fel és olyan barátok vettek körül,akiknél ez nem terjedt el,tehát engem nem húzott magával a lavina. :D Persze 13-14 évesen már érdeklődtem a sminkelés,de inkább a körömfestés iránt,akkor még csak francia manikűrt készítettem és max matricát ragasztottam fel a körmeimre /nyáron!/.
  Ebben a korban is mindenféle smink nélkül barbiztam,szalvétát gyűjtöttem és a játszótéren lógtam egész nap vagy sétáltam a barátaimmal,ez volt az élet,na meg a suli.
  Sminkelésnél most,10. osztályosan itt tartok: szemöldök ceruza (szőke és ritka a szemöldököm,ezért úgy érzem,hogy kell,persze nem úgy rajzolom meg,hogy 2 cm vastag és úgy néz ki,mintha tetoválva lenne...) és szempillaspirál.Nem gondolom,hogy ez sok lenne,egyesekhez képest,mert tényleg vannak olyan tinik,akik olyanok,mintha a kifutóról léptek volna le,ezt a saját sulimban is látom.Az öltözködésről nem is beszélve...
  Ezek az én gondolataim,nem akartam "bölcs" lenni,mert még én is tini vagyok,csak a saját szemléletemet írtam le.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Teljesen igazad van. Szerintem 16 évesen egyáltalán nem sok a szempillaspirál és a szemöldökceruza. Sőt egy BB krém egy kis korrektorral is abszolút indokolt lehet abban az esetben, ha az embernek problémás a bőre.

   Törlés
 4. Én is nézem néha a tv-ben ezeket az amerikai gyerek szépségversenyeket,és a "kedvenc" részem az,amikor a kislányokat a szülők elviszik szoliba,póthajat rakatnak fel és műkörmöt ragasztanak nekik. :D Borzalom,sajnálom a piciket.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jesszus, még műköröm is? Erről azt hiszem lemaradtam. Viszont azt rengetegszer láttam, amikor még a szemöldöküket is elmentek kiszedetni. Elképesztő, hogy egy ilyen ember szülőnek meri nevezni saját magát.

   Törlés
 5. nagyon tetszik ez a bejegyzés, és teljes mértékben egyetértek veled :) valamelyik nap én is láttam a rossmannban, hogy konkrétan a nagytükör előtt sminkelték ki magukat 12-13 évesek. én 14 évesen kezdtem magam sminkelni napi szinten, úgy hogy korrektor, szemceruza, szempillaspirál. szerintem ez még bőven elmegy, nálunk szerencsére amúgy sem volt nagy divat a sminkelés, igazából még most egyetemen is azt látom, alig van aki sminkel. (szóval kilógok néha:D) én semmiképpen nem hagynám a jövőbeni kislányomat, hogy 13-14 éves kora előtt rászokjon a sminkre, és utána is csak lightosan, ha szeretne, alapozó szerintem ebben a korban nem szükséges.. sem erős szemhéjpúder. persze buliba az más. :) persze ha pattanásos a bőre, akkor korrektor az természetesen engedném. :) amúgy azt veszem észre, a korhatárok egyre inkább kitolódnak.... hetedikesek között is már alig van szűz.... :S

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, teljesen igazad van, én 16 éves korom óta sminkelem magam és nem érzem úgy hogy bármiről is lemaradtam volna. Persze sulis farsangokra, meg egyéb eseményekre szívesen kentem fel egy kevéske sminket, de hétköznapokra soha. Mostanra persze ez megváltozott, de 19 évesen már nem érzem gáznak :D

   Törlés
 6. Hát én komolyan rettegek a gyerekvállalástól. Sok szülő sok mindent megenged, elnéz, és persze ezek a "nagylányok" magukkal rántsák azt, aki mondjuk a korához illően viselkedik. Nem csak a sminkre gondolom ezt, hanem a drogokra és a többire is. És persze te vagy a mocsok, meg pocsék anya, mert miért nem engeded meg?! Tudom, mert én sem voltam különb. :D Én nagyon gáz helyzetben voltam, mert nálunk a lányok elég sok dolgot korán kezdtek. Volt osztálytársam általánosban, aki 12 évesen már nem volt szűz. Nem ám egy hetedikes fiúval szórakozott, hanem 16-20 éves legénykékkel, és igen, többes számban és még csak nem is tagadta, azt anyja meg nem szólt, pedig tudta. Mások is csináltak ilyesmiket, de ők azért már 14-15 körül voltak. 13 éves korában már mindenki menő helyekre járt szórakozni, tudták milyen részegnek lenni, és a suliba is nagyon erős sminket, műkörmöt viseltek. Persze jöttem én, akit már akkor összeszidtak, ha egyáltalán rá mertem nézni bármire is, ami a többi kislánynál teljesen normális volt. Jól kirekesztett a társaság, amin ma már röhögök, sőt, én magam zárom ki az ilyeneket az életemből, de kislányként azért más.
  Most merj gyereket vállalni, de komolyan. Akárhogy fogsz igyekezni, ő akkor is ellenkezni fog, ellened fordul, bánt... Egyszerűen nem tudod megvédeni a gyereked. Próbálkozol, aztán vagy szerencséd lesz, vagy nem.
  Én 16 évesen kezdtem el szempillaspirált használni, 18 éves korom előtt pedig abszolút nem használtam alapozót. Sőt, 18 évesen ittam először alkoholt, de mai napig elmondhatom, hogy nem voltam még részeg, és lekopogjam, ez így is fog maradni. 15 éves koromban volt az első pasim, és 17 éves koromban lettem először 9-nél tovább engedve, miközben a fiatalabb korosztályok még csak akkor kezdtek el készülődni...
  Igazából nekem ez a tipikus kamaszkor totálisan kimaradt az életemből, ma már nem is hiányzik.
  Elég sokat veszekedtünk ez a "de nekem miért nem szabad, ha mindenki másnak igen?" dolog miatt itthon, főleg anyával. Azóta felfogtam, hogy miért volt minden, de valami megtört, de nagyon. Szeretem édesanyámat, és meg tudom érteni, hogy most már nem bízik bennem. Erre az egész korra, és erre a hülye koránérős mániára haragszom csak, de erre nagyon. Nem csak, hogy rossz, de még csak azt se látni, hogy lesz valami biztató a jövőben.

  Na jó, azt hiszem kicsit elkóvályogtam ettől a sminkelés témától. Lényeg, hogy én sem pártolom. :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kicsit elkanyarodtunk de valahol ez is szorosan a témához kapcsolódik mégis. Teljesen megértelek ami az alkoholt illeti meg a többi dolgot is. Örülök neki én is hogy hasonló neveltetésben volt részem, bár például nálunk az általános suliban nehezebb volt "elkanászodni", mert az osztálytársaim és a sulis társaim között sem volt elterjedt a smink, a piálás vagy a drog vagy bármi ilyesmi. Mert ugye az osztálytársak vagy a közvetlen környezet nagyon nagy hatással van ezekre. Nehéz lehet valóban szülőnek lenni egy ilyen világban, mert én például nagyon nagyon félteném, mert hiába kap itthon viszonylag szigorú nevelést, az iskolás brigádot nem tudjuk megválogatni sajnos.

   Törlés
 7. No igen. Ahogy Eszter is írta, én is félek a gyerekvállalástól, mert nagyon nagy a gyereket körülvevő csoport hatása, és amit manapság látok, az elkeserítő. .Hétköznap, suliba komplett, túl erős sminkkel járnak, amit én még talán alkalomra sem tennék fel, és mindig azon gondolkodom, hogy vajon mégis hogyan festi ki magát pl. buliba??? Valahogy minden nagyon elszállt manapság, de nálunk még a szempillaspirál sem volt mindennapos viselet, és csak a ballagásra és hasonló alkalmakra sminkeltünk, és mégis így volt ez jó. Nem is engedik láttatni azt a természetes szépséget, ami egyébként alapvetően minden fiatalból sugárzik, hanem idő előtt eltakarják egy maszkkal...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. teljesen egyetértek, ha hétköznapra ilyen erős sminket ken fel mi marad a buliba??

   Törlés
 8. Ez a téma is nagyon jó választás volt, mint az első, több ilyet kéne írnod! :)
  Tematikáról beszélve, teljes mértékben egyetértek veled, hogy egy 10 évesnek nem kéne a sminkkel foglalkozni. Ahogy előttem lévők is írták, én is ekkoriban még barbiztam, és legovárak építésével foglalkoztam. Régen olvastam ilyen kis gyerek újságokat, és emlékszem az egyikhez adtak egy barbis szempillaspirált, és használni akartam, de anyukám nem engedte. (hála a jó égnek!) Ebből is látszik, hogy a szülőn múlik az egész.
  Egyébként nekem is van ilyen sztorim. Múlt héten önkéntes munkán voltam egy OVIBAN, ahol az egyik kislánynak a körme ki volt LAKKOZVA, valamint észre vettem, hogy szempilla spirál is van rajta. Hát totálisan ledöbbentem, de persze ezen kívűl nem tudtam, és nem is akartam volna tenni, nem az én dolgom. Most vagyok 10.-es, ebben az évben kezdtem el komolyabban foglalkozni a sminkeléssel, és napi használati cikkeim száma összesen 4, ami azért szerintem teljesen elfogadható. Természetesen a Youtube-on is rengeteg videót nézek, és sok olyan videóba futok bele én is, ahol egy 10 éves kislány (magyar is, nem csak külföldi!) éppen hogyan csinál egy bulis sminket. Persze, amikor egy ilyen videót látok, akkor elkönyvelem magamban, hogy kicsit kottyant a gyerek, de amikor a 20-al találom magam szemben, és utána még többel, és a neten is rengeteg ilyen kép kering, akkor kicsit én is ki tudok akadni.
  Összegezve, szerintem a lányoknak kb. 15 éves korukban kéne először szempillaspirált a kezükbe adni, nem pedig még kicsiként, amikor még tojáshéj lóg a fenekükön...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Teljesen egyetértek veled. ezek szerint ez már az oviban kezdődik O.O Igyekszem többször ilyesmit írni majd, csak mindig gondba vagyok, hogy miről is írjak :)

   Törlés
 9. Én 13 éves vagyok már van pár sminkcuccom (ez persze nem jelenti azt, hogy használom is mindegyiket) és amikor bemegyünk a barátnőimmel a Rossmannba úgy néznek ránk mintha nekünk tilos lenne bemenni (kicsit rosszul esik, mert azért mi is csak vevők vagyunk). Mellesleg én még soha nem sminkeltem drogériákban (meg sem fordult a fejemben), ha veszek valamit mindig meggondolom legalábbis igyekszem (általában körömlakkot veszek, mert azt engedik, ha nem élénk vagy sötét).
  Az persze szerintem sem normális dolog, hogy 7-10 évesek vörös rúzzsal rohangálnak (nekem nincs is élénk rúzsom).
  Ami meg még kiborítóbb az a gyermekszépségverseny. Én ezt tuti nem bírnám.
  Amúgy én ha sminkelek, akkor az ebből áll: korrektor, alapozó és nem több. Ha valami ünnep van akkor még néha felrakok egy kis krémes pirosítót és (szilveszterkor) még rózsaszín szemhéjpúdert meg spirált is.
  Nagyon jó kis bejegyzés volt, élvezetes volt más szemszögből nézni a dolgokat (mert általában így gondolnak/néznek pl. pár osztálytársamra)
  Boci, hogy ha kicsit zagyva/hosszú voltam, remélem azért a lényeg érthető voltam. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerencsére létezik még kivétel, például te, akire meg úgy néznek mint aki nem is mehetne be a Rossmannba. Az amit te használsz bőven elég a korodbelieknek. Nem azt mondom, hogy használjon mindenki alapozót, de ha problémás a bőr ilyen korban akkor egy könnyed alapozó abszolút belefér :)
   Abszolút nem volt untató a kommented, örülök, hogy megosztottad velem a véleményed :)

   Törlés