Háttérbe szorul a blog?

by - július 13, 2016

Már egy jó ideje érlelődik bennem a blogolással kapcsolatban néhány gondolat, aminek most elérkezettnek látom az idejét, hogy veletek is megosszam és kikérjem a véleményeteket a témával kapcsolatban. 


Kétségtelen, hogy évről évre rengeteg beauty témájú Youtube csatorna indul útnak, amelyekből szinte mindent megtudhatunk különböző termékekről, technikákról. Ezzel egy időben azonban észre kellett vennem, hogy a blogok száma megcsappant, Természetesen nem egyazon ok miatt, de voltak bizony olyanok, akik úgy érzeték, hogy a blogolás már nem olyan mint régebben, nem vonz akkora olvasótábort mint azelőtt. 

Emlékszem rá, hogy 1-2 évvel ezelőtt még rengeteg blogra fel voltam iratkozva, akik számos bejegyzéssel örvendeztettek meg egy-egy hosszabb utazás közben vagy unalmasabb nap alkalmával. Azóta szinte senkiről nem iratkoztam le, viszont mára már ezek közül alig maradt valaki, aki még aktív, aki még ír és tevékenykedik. Egy ideig csak ez tűnt fel, majd mostanában már az is, hogy nálam is stagnálnak a számok, már ami a blogot illeti, természetesen. Nem érkezik új feliratkozó, megritkultak a kommentek és egy-egy bejegyzés olvasottsága is stagnál.


Nem szeretnék nagyravágyónak tűnni, hiszen iszonyatosan örülök annak, hogy ilyen sokan követtek, valamint a kedves megjegyzések, hozzászólások is mindig feldobják a napom. Egyszerűen csak arra lennék kíváncsi, hogy ti hogy látjátok mostanában a blogot? Jobban szerettek már videókat nézni inkább? Nem egy véleményt olvastam azzal kapcsolatban, hogy mivel videók hallgatása közben mást is tud csinálni az ember lánya, ezért inkább afelé tendálnak sokan. Ennyire nincs időnk arra, hogy 1-2 blogbejegyzést elolvassunk? Vagy lustulunk?

Tudom, nem vagyunk egyformák, de én például nem tudnék választani, nem tudnék teljesen lemondani arról, hogy blogokat olvassak, mert egyszerűen vannak olyan bejegyzések, olyan témák, amik írott formában egészen mások, sokkal jobbak. Ilyen például egy ötletes manikűr, vagy valamilyen személyes bejegyzés, valamint a terméktesztek is. Csak remélni tudom, őszintén, hogy több blog nem vész kárba és zár be, valamint azt is, hogy egy picivel nagyobb megbecsülést kapnak ezek a felületek a divat és a szépségápolás iránt érdeklődőktől. 

Én semmiképp sem szeretnélek itt hagyni titeket, hiszen a 3 és fél év alatt igenis a szívemhez nőtt ez a hely és a blogolás is, mint tevékenység. Természetes, hogy vannak hullámvölgyek, vagy hetek, amikor nincs bejegyzés, de teljes erőbedobással készítem mindig a legújabb posztokat, remélve azt, hogy ezekkel sokatoknak segíteni tudok. Viszont annak ellenére, hogy szeretek írni, a legfontosabbnak azt érzem, hogy ezt ti is hasznosnak és érdekesnek találjátok, hiszen ha csak magamnak szeretnék irkálni és feljegyzéseket készíteni, akkor azt egy egyszerű Word dokumentumban is meg tudnám tenni. 

A másik különös dolog számomra az a különböző bejegyzések olvasottsága. Nagyjából egy éve az tűnt fel, hogyha az én nevem valahol felbukkan, akkor azt általában a körmös posztjaimmal azonosítjátok, ennek ellenére azok a legkevésbé nézett írások. Érdekes.

Összességében tehát nagyon sajnálom, hogy leáldozóban vannak a blogok. Vagy ezt csak én látom így? Sorra tűnnek el, ezzel ellentétben a videósok és a videók mennyisége mérhetetlenül megugrott. Őszintén várom a hozzászólásaitokat a témával illetve a blogommal kapcsolatban. Szeretitek amiket írok? Hasznosnak találjátok őket?

You May Also Like

31 megjegyzés

 1. Ez velem is hasonlóan van, mint veled: régebben sokkal több blogot követtem és olvastam rendszeresen, mint ma (bár nem csak szépségápolás és divat témában). Az elmúlt kb 2 évben pedig szinte csak a YouTube csatornákat nézem és az épp feltöltött videókat, az adott személy blogjára pedig csak akkor megyek, ha valami különösen érdekel pl. egy termékteszt vagy egy személyesebb poszt. Szerintem sokan vannak így, mint én is, hogy inkább megnézzük a videókat ahol sokkal jobban lehet látni egy egy sminktermékről hogy milyen, megvennénk-e, illetve szerintem sokkal szórakoztatóbb videó formájában megtudni a vloggerek aktuális kedvenceit/csalódásait vagy éppen a legfrissebb szerzeményeit. És az sem hátrány amit te is említettél, hogy videónézés közben csinálhatunk mást is, így összekötjük a kellemeset a hasznossal és időt is spórolunk, legalábbis én így vagyok vele. :) Ettől függetlenül szerintem a blogok olvasása is ugyanolyan hasznos és szórakoztató tud lenni, csak már sokkal kevesebb ember veszi rá magát szerintem arra, hogy leüljön és elolvasson pár bejegyzést, hogyha szimplán meg is tudja nézni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A kedvenc és a csalódást okozó termékek esetében én is abszolút a videókat preferálom egyébként. :) Köszönöm, hogy megosztottad velem a meglátásodat, úgy látom hasonlóan vélekedsz mint én, kevesebb a blogokat olvasó ember manapság :(

   Törlés
 2. Az írott formában közzétett posztokat jobban szeretem, mint a videókat, de már kezdem rávenni magam, hogy ha vk videót tölt fel, akkor ne nyomjak azonnal egy x-et.
  Nekem nagyon hiányoznak a régi kedvenceim, és az utóbbi időben már alig vannak bejegyzések, amiket lehet olvasni. Hol van már az az idő, amikor (kicsit túlozva, de ) órákat eltöltöttem a blogok olvasásával.
  Remélem nem fogod befejezni még egy jó darabig a blogolást! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Reményeim szerint sokáig maradok még itt :)

   Törlés
 3. Nem csak te vetted észre, hogy kevesebb a blog vagy a még meglévőkön az aktivitás. Van, hogy felsikítok, mikor egy rég nem látott blog írására bukkanok a friss jegyzetek között. Nem igen tudom, hogy megunják vagy kinövik a blogolást vagy csak simán lustává válnak.
  Az olvasó közönségnél is észrevettem, hogy erőteljes változás lépett fel. Még anno a legelső blogomnál csak úgy jöttek a feliratkozások.... Mostanság csak olykor olykor 1 veszi a fáradtságot, pedig a napi nézettséget látva.... nem erre számítana az ember. Jó persze, lehet hogy nálam egyenlőre az új blog a láthatáron címszó miatt nem pörögnek a számok, de régen akkor is másnak éreztem.
  Én is sok videóst követek és rendszeresen nézem a videóikat és tény, közben tényleg tudok ezt azt csinálni. Viszont szeretek a sorok között is bóklászni és igénylem is. De ahogy említetted egyre többen abba hagyják vagy fogyatkoznak a posztok száma és ezért van hogy csak 5 új bejegyzést látok a falon.
  Azon gondolkodtam, hogy esetleg most a nyár miatt csappant meg mind 2 oldal lendülete vagy tényleg leáldozóban van ez a világ? Ráadásul sok blogger nem kezd el videókat készíteni, még akkor sem ha mostanság érzékelhetően jobb vloggerkedni mint a billentyűzet kellemes pötyögését hallgatni. Személy szerint én se tervezek videózni, vagy legalább is mostanság biztos nem. De sok témám akkor is megköveteli a blogok világát.
  És ne szegje kedved ez az egész, hisz még mindig a magunk szórakoztatására és kikapcsolására írjuk a blogunkat, még akkor is ha imádjuk az olvasókat és szeretnénk a kedvükben járni. Ne add fel! :) Ha kell kiötlünk valamit, hogy hogyan lehetne ismét az olvasás csodáját elterjeszteni az emberek között. :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Te is hasonlóan vélekedsz mint én. Egyrészt örülök emiatt, mert már kezdtem azt hinni, hogy paranoiás vagyok, de ezek szerint nem. Én is szeretek olvasni egy jól megfogalmazott, érdekes témájú bejegyzést, sosem tudnék róluk teljes mértékben lemondani.
   Ennek ellenére kitartok a blogolás mellett is, hiszen szeretem csinálni és szerencsére akadnak olyanok, akik még olvasnak is, csak elszomorító látni, hogy egyre kevesebben.

   Törlés
 4. Szerintem ez a tartalom ill. az olvasók változásának köszönhető. Ha három éves intervallumot tekintek, én is a legtöbb magyar beauty blogot követtem, de ma már megválogatom,hogy mire kattintok.
  Az igényesség - értem ezalatt mind a képi, mind a tartalmi világot,beleértve a helyesírást - és a hitelesség számomra fő szempont. Pl. vannak blogok,amelyeket egykor imádtam, de mondjuk felkapottabbak lettek, ezért most minden második cikk sajtóanyag. Én személy szerint nem vagyok kíváncsi a PR sablonszövegekre vagy az "úú ezzel és ezzel a celebbel találkoztam" stílusú bejegyzésekre amit odaböfögnek,hogy legyen, de célja nincs.
  Kövezzetek meg, de számomra fontos a blogger személye is. Szépség témában ne olyan próbáljon meg tanácsot adni, akinek látszik a képeiből és/vagy videóiból,hogy igénytelen, sminkelni vagy normálisan egy lakkot felkenni sem tud.Egyszer megnyitom és megyek az ikszre, köszöntem ennyi volt. Szerintem ez nem előítélet vagy ujjal mutogatás, nyilván nem tökéletes mindig mindenki, nyilván valakinek meg ő a kedvence. Egy bloggert sem szeretnék megsérteni,de ez a véleményem,és kész.

  Téged a kezdetek óta követlek - bár nem feliratkozva,sőt kommentelni sem szoktam - a fejlődés szemmel látható. A videókat is meg szoktam nézni,lassan már Tati-féle rituális kikapcsolódást jelent. Remélem ameddig neked is örömöt okoz mindenképpen folytatod. :)

  Yvett

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igazat adok neked, mindenben :) Én is mindig próbálok törekedni arra, hogy magamhoz képest a legjobban tudjam nektek nyújtani. Ehhez az elején még kezdetleges tudás és technikai felszereltség állt rendelkezésemre, aztán ez alatt a 3 és fél év alatt sokat tanultam és egy lényegesen jobb fényképezőre váltottam, ami valljuk be, rengeteget számít. Annak nagyon örülök, hogy észrevehető volt a változás. :)

   A blogger személye pedig egyértelműen fontos. Akarva, akaratlanul, de mindenkiről kialakul egy kép a fejünkben az adott személyről, adott esetben előfordul, hogy nem szimpatikus. A másik embernek viszont pont az ő stílusa és kinézete jön be. Szerencsére nem vagyunk egyformák, de az alapvető ápoltság és egy alapvető tudás az adott témában valóban nem árt :)

   A kedves szavakat pedig köszönöm :) És folytatom még az írást, remélhetőleg sokáig.

   Törlés
 5. Én sokkal jobban szeretem a blogokat, egyrészt, mert én is blogger vagyok, másrészt, mert sokszor van olyan, hogy az adott szituációban nincs nálam füles és/vagy nem akarom azt éreztetni az emberekkel, hogy kizárom a külvilágot (pláne mondjuk ha bemegyünk mekibe, akkor illetlenségnek érezném, hogy ott vannak a barátnőim mellettem, de én kizárom őket..). Ismerek pl olyan bloggerínát, aki jól ír, de nagyon idegesítő ahogy a videóiban viselkedik/beszél, úgyhogy a blogját olvasom inkább. Egyébként elég meglepő, hogy több a vlogger, mint a blogger, mert azért ahhoz, hogy valaki elkezdjen videókat csinálni sokkal több önbizalom kell, mint hogy elkezdjen írni (szerintem). Ráadásul a videókhoz kell egy jobb minőségű kamera, meg ugye vágni kell... sok munka (bloggerként is sokat kell melózni, de van különbség). Szóval én a blogokat részesítem előnyben.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igazad van abban, hogy a blog egy picit személytelenebb, tehát könnyebb belevágni mint a videózásba. Érdekes, hogy mégis sokan inkább ezt választják.

   Törlés
 6. Én azok táborát erősítem, aki szívesen olvasnak blogbejegyzéseket, és mindenképp az az elsődleges számomra. A saját blogommal kapcsolatban is ezt érzem személyiségemhez passzolóbbnak. Lehet, hogy össze tudnék kínlódni egy -két videót, talán később egészen belejönnék a dologba, de a szívem akkor is ott van a bepötyögött sorok között.

  Nomeg a vén fejemre se hiszem, hogy kíváncsi lenne az ifjúság! :D :D :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sok bejegyzést, többek között a te precíz, minden területre kitérő írásaidat nem lehetne pótolni egy videóval :) Ott ennyi mindent nem lehet összeszedni. Vagyis pontosítok, össze lehet, nagyjából 2 órában :)

   Törlés
  2. Én megnéznélek egy videóban Bandita! :)

   Törlés
 7. Szia! :)
  Sajnos én is úgy vettem észre,hogy régebben sokkal nagyobb volt az érdeklődés a blogok iránt.Mostanában már szinte mindenki inkább egy videót néz meg,minthogy elolvasna egy blogbejegyzést.
  Mivel én csak blogolok,nem videózok és nem is tervezem elkezdeni,ezért ezt eléggé sajnálom.
  Néhány téma szerintem is sokkal jobb bejegyzés formájában,mint videóként,én például egy terméktesztet sokkal szívesebben olvasok,mint nézek.
  Remélem,hogy azért nem fog teljesen eltűnni a blogok iránti érdeklődés,hiszen azért van néhány ember,aki szívesen írja,vagy olvassa őket.Köztük én is. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, igen. A termékteszteket én is egyértelműen írott formában szeretem csak!

   Törlés
 8. Valahol egyetértek Yvettel, régen én is olyan sok blogot követtem, hogy már-már összefolytak a fejemben a posztok, hogy mit ki írt. :D Ma már sokról jómagam iratkoztam le, leginkább azért, mert a leányzót híressé tette a többszázezres 9-13 éves lánykákból álló rajongótábora, és minden bejegyzése, youtube videója szponzorált videó, és egyszerűen már hánynom kell attól, hogy minden egyes betűért ő pénzt kap. szerintem ennek nem erről kéne szólnia. nem arról beszélek, mikor valami termékcsomagot kaptok még meg nem jelent cuccokról, hogy írjatok róla, hogy majd ah megjelenik, nekünk, olvasóknak legyen róla képünk, és az alapján vásároljunk... De biztos sokan ismernek 1-2 ilyet, nem írok nevet inkább. a youtube csatornával én úgy vagyok, hogy van néhány, akikre feliratkoztam, és van, akinek csak a videóit nézem, de van, akinek csak a blogját. a Te esetedben is fel vagyok iratkozva, és meg szoktam nézni a videóidat, de valamiért az írásaidat jobban szeretem.
  amúgy szerintem nem is a bloggerinák lustultak be, hanem az olvasótábor változott meg nagyon. hiszen valljuk be, nagyon kevés a 15-25 közötti olvasó a 9-13-hoz képest. :D és ezek a mai kislányok már okos telefonnal, retricával meg snapchat-tel nyomulnak, egyértelmű, hogy inkább nézik a videót, mint hogy olvassanak. már csak abból is kiindulva, hogy milyen kevés ifjúsági témájú könyveket adnak el éves szinten ahhoz képest, mikor mondjuk én voltam 11 éves.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Értem, hogy mit szeretnél mondani, és abszolút megértelek. A túl sok reklám rendkívül zavaró tud lenni olvasó szemmel és hitelét is veszti az adott illető egy idő után.
   Én is úgy gondolom, hogy az olvasótábor lustult elsősorban és ez váltotta ki sok blog bezárását.

   Törlés
 9. nekem is a reklámokkal van bajom. manapság a bloggerinák 90%a még a száraz szarra (elnézést) is azt mondja, hogy jó és bevált és tökéletes és imádja, csak mert pénzt kap érte. pedig ennek az egésznek ez lenne a lényege, hogy leírja azt is, ami nem vált be neki. hitelét vesztette már ez az egész világ, és pont a szponzorok tették tönkre. ne mondja nekem senki, hogy egy 20 év körüli lánynak, aki egyetemre jár, mellette hobbija a blogolás, szülői támogatás nélkül van pénze hetente/naponta több tízezret csak szépségápolási termékekre, 70 ezres hajvasalóra, ilyesmikre költeni. naponta kapnak ajándékba minden vackot, amit az egekig marasztalnak. a te blogodban pont azt szeretem, hogy itt nem ez van, te nem adtad el magad. és még néhányban szintén, de nagyon sokról leiratkoztam. illetve sok lány személyisége is ellenszenves lett számomra, mutogatják instán állandóan, hogy mennyi mindent kapnak, de jó nekik, de örülnek, azta' 150 db nyx termék ingyen, stb... remélem, hogy Te megmaradsz ilyennek, mert szeretem az írásaidat :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sajnos igazad van, a rengeteg ajándékba kapott termék tesztje közül nehéz megállapítani, hogy mi az, amiről tényleg őszintén írja valaki azt, hogy szereti. Annak nagyon örülök, hogy rólam nem iratkoztál le. Szeretnék a későbbiekben is őszinte véleménnyel állni előttetek, hiszen ennek csak így van értelme :)

   Törlés
 10. Többen is megjegyezték mostanában, hogy mennyire háttérbe szorulnak a blogok a videókkal szemben, de csatlakozom hozzád, én is imádok bejegyzéseket olvasni és persze írni is. Videókat nézni is nagyon jó, de azért az írott szónak is meg van a maga varázsa, sosem tudnék lemondani róla. Én örülök, hogy te azért szeretnéd ezt a vonalat is tovább folytatni :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ennek igazán örülök, hogy van még olyan, aki szeret bejegyzéseket olvasni :)

   Törlés
  2. Én nagyon szeretem a posztjaid, Szilvi! Pl. rólad el sem tudom képzelni, hogy videózz.
   Niki, neked az írásaid és a videóid is szeretem. Titkos vágyam, hogy egyszer egy körmös tutorial videót csinálj, mert gyönyörűen dolgozol. :) (Persze, tudom, ez is videó téma, de van, amit blogon nehezebb átadni és persze fordítva. )

   Törlés
  3. Jaj köszönöm :) Soha nem mondom, hogy soha, tehát a későbbiekben nem kizárt, hogy legalább 1 körmös videót összehozok majd valahogy :)

   Törlés
 11. Szia! Néha benézek, instán követlek.
  Szerintem lényegesen kevesebb ideig tart elolvasni egy posztot, mint megnézni egy videót, mindig elrémülök, hogy 20 perces videó?? Á, erre nincs időm egyben megnézni. Mi az, hogy valaki mást is csinál videónézés közben, akkor meg minek?
  Nekem az is fura, hogy ennyien videóznak, megmutatják magukat, szobájukat, kitárulkoznak és ezt bárki megnézheti, nem tudom, ez mennyire jó, főleg, ha ez egy hobbi csak.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem tudom, hogy a "mást csinálás" konkrétan mit takar, de nálam például előfordul, hogy egy videó közben ( ami nem sminkes videó, hanem inkább valami termékmutogatós ) kilakkozom a körmöm, mert így tudom figyelni még, de más tevékenységet nem tudok elképzelni, hogy mit lehetne még.

   Törlés
 12. Én is észrevettem, hogy többször nézek videókat, mint blogot, bár azért igyekeztem mindkettővel szinten tartani magam. Sajnos ez az utóbbi időben felborult, mert a rengeteg munka mellett sajnos már egyikre sem jut sok időm. Eddig szinte mindenkit néztem, most már csak az igazán kedvenceket. A saját blogommal kapcsolatban kicsit bajban vagyok mostanság: írnék is, de úgy érzem, hogy olyan minőségi írást nem tudok letenni idő és energia hiányában, amilyet szeretnék, így hát eluralkodtak a "kötelező" szponzorált cikkek. De ezt én is érzem, hogy nem jó irány, meg hát ezekről nem is mindig szívesen írok. Nagyon sok megkeresést most már eleve kiszűrök, mondván, hogy egyszerűen hiába adnak valamit ingyen, nem érdekel a termék, nem szívesen írok róla. Persze van, amiről igen. Meg kell találni valahogy az egyensúlyt. Nálam ez most a cél, de sajnos szégyenszemre alulmaradok folyamatosan :/ Gondolkodtam, hogy abbahagyjam, de nem akarom, azért ragaszkodom hozzá, hiába nem tudok már rendszeresen írni, nem akarom elengedni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem attól, hogy nem tudsz rendszeresen írni még nem kell abbahagyni, pláne ha az a néhány alkalom, amikor leülsz a billentyűzethez, örömet okoz és szívesen csinálod :) Azzal egyébként teljesen egyetértek, hogy meg kell találni az arany középutat, a szponzorált és a saját bejegyzések között :)

   Törlés
 13. Én inkább olvasás párti vagyok, sajnos egyre jobban kisebbségben, mert egyre több helyen térnek át a videókra. Sajna a gyerekek mellett nincs időm a videókra, nekem az olvasás jobban megy és rövidebb ideig tart. Az előzőekben a legfontosabbakat leírták, amikkel teljes mértékben egyetértek. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ennek örülök, ezek szerint azért van még akinek vagy akiért érdemes írni :)

   Törlés
 14. Én is inkáb olvasom a blogokat legfőkép a tiédet de néha be be csúszik egy-két video.

  VálaszTörlés