Bullet Journal 1. | A kezdetek

by - február 28, 2018

Nem is tudom pontosan, hogy hol kezdjem ezt a bejegyzést, hiszen biztos vagyok benne, hogy sokan hallottatok már a Bullet Journal őrületről, hiszen pillanatok alatt ellepte és megőrjítette az internetet. Akinek esetleg a "BuJo-zás" mint fogalom ismeretlen lenne mégis, annak tulajdonképpen annyit írnék, hogy ez egy kreatív tevékenység, melynek keretében egy üres füzetben te magadnak készítheted el a saját határidőnaplódat.Sokáig úgy gondoltam, hogy ez a Bullet Journal dolog nem nekem való. Egyszerűen azért, mert nagyon szeretem, ha valami szép, esztétikus, szimmetrikus, pontos. Amit pedig én készítenék, abban nagy eséllyel fordulnának elő hibák, amiktől biztosan kiakadnék. Aztán végül sikerült meggyőznöm magam arról, hogy ha előrajzolom ceruzával a különböző formákat minden esetben, akkor nem következhet be nagy tragédia. Így végül hosszas kutakodás után megrendeltem a BuJo-záshoz leggyakrabban ajánlott, pontozott lapokból álló füzetet.


Annyit érdemesnek tartok elmondani, hogy ezek a füzetek kicsit sem olcsók. ha valaki jobb minőségű, vagy egyszerűen csak mutatós külsejű, borítójú darabra szeretne lecsapni, akkor bizony körülbelül 5000 Ft-ot rá kell áldoznia.Több híres márka füzeteit megnéztem, melyeknek jó részét csak neten keresztül lehet beszerezni, hiszen a papír boltokban ezek a pöttyös füzetek kicsit sem elterjedtek, de legtöbbjüknek nem tetszett kicsit sem a borítója. Igen, nekem fontos a külleme. Végül rátaláltam a Signature Art deco füzetekre, amik levettek a lábamról teljesen. Én az enyémet INNEN rendeltem. Bár nem kifejezetten kemény a borítója, de nagyon érdekes habos, gumis jellegű, ami szerintem strapabíró lesz.


A választásnál persze nem csak a küllem számít. Nem vagyunk egyformák, így mindenkinek más igényei lehetnek, de szerintem abban mindenki egyetért velem, hogy az egyik legfontosabb tulajdonság, hogy a papíron ne üssön át a toll, filc, ceruza. Legalábbis a lehető legkevésbé, mert sajnos ahogy elnéztem a filcek szinte minden füzetnél átütnek nagyon minimálisan. Ez a füzet sem tökéletes, de kicsit sem zavaró. Extra tulajdonságok között ebben a füzetben még könyvjelző található, ami mindenképp hasznos, viszont nincs a hátuljában kis zseb az extra papíroknak, vagy esetleg tolltartó. A lapok pedig cérnával vannak belefűzve, így nem kell félni tőle, hogy a sok használat után kihullanak.


No, de hogy hogyan kezdtem bele? Hát bevallom félelmekkel tele. 😅 Tudom, nem ez a világ legnagyobb problémája, de szerettem volna a tőlem telhető legszebbet elkészíteni, hiszen mégiscsak ezt fogom nézegetni 1 évig. Apropó év. Mivel holnap már március lesz, és az idei évre egyébként is van egy csodaszép hagyományos határidőnaplóm, ezért úgy döntöttem, hogy ez a füzetke a jövő évi naptáram lesz. Mivel lassan haladok, így lesz időm bőven a csinosítgatásra. Elkapkodni egyáltalán nem szeretném.


Ha régebb óta olvastok, akkor talán tudjátok, hogy 1-2 évvel ezelőtt mennyire szerettem a felnőtt színezőket. Többször írtam nektek róluk, mert ha volt szabadidőm, akkor én bizony nekiültem és színeztem, mert annyira kikapcsolt. Sajnos ezt mostanában egy kicsit hanyagolom, valahogy az utóbbi 1 évben talán 1 oldalt színeztem ki belőle. Viszont úgy érzem, hogy a BuJo-zás abszolút átvette a helyét és ugyanúgy ki tudok közben kapcsolni, mint régebben színezés közben. Persze ez egy picit több figyelmet és koncentrációt igényel, de kétségtelenül egy nagyon megnyugtató szabadidős tevékenység, amiben az ember egy kicsit szabadjára engedheti a fantáziáját.


Bár az én kreativitásom azért nem szárnyal annyira, de sokat nézegetem a Pinterest-et, ahonnan rengeteget szoktam inspirálódni, ötletet gyűjteni, amit aztán kicsit a saját ízlésem szerint formálok, alakítok. Rájöttem milyen jó dolog az, hogy a saját elképzeléseim szerint alakíthatom ki a naptáramat.


Úgy tervezem, hogy az én BuJo-m csak és kizárólag saját készítésű rajzokat tartalmaz majd. Nekem bevallom ezek a manapság oly divatos "washi tape-k" nem tetszenek. Az első pár oldalnak még nincs egy közös témája, viszont az egyes hónapok mindig valamilyen egységes dizájn-t kapnak majd. A januárom például kaktusz mintával díszítettem.


Bár még közel sem tökéletes, de igyekszem a szépírásra is hangsúlyt fektetni, és egyfajta kalligrafikus írással kicsit mutatósabbá tenni az egészet. A rajzolgatáshoz és dekoráláshoz egyébként nincs semmilyen extra felszerelésem, csak ceruzával és Stabilo tűfilccel dolgozom. Emiatt ne féljetek belevágni, hiszen egyszerű színes ceruzákkal is csodákat lehet művelni. ( Na erre nem feltétlenül én vagyok a jó példa, de sok helyen találhattok csodás ceruza rajzok. )


Számomra nagyon fontos, hogy a heti tervező kellően szellős legyen, és minden naphoz tartozzon egy akkora felület, ahova kényelmesen feljegyezhetem a teendőimet. Én ugyanis nem készítek külön "to do" listákat, és ennek külön helyeket, hanem az adott naphoz jegyzek fel minden fontos elintéznivalót.


Az pedig, hogy a BuJo-m nyelve miért angol a magyar helyett, azt nem feltétlenül tudom megmagyarázni. Nem fancyzés miatt, hiszen ez magamnak készül, nem bárki másnak, úgyis csak én látom. ( Na jó, meg most ti. 😄 ) Egyszerűen csak így tetszik jobban.


Mikor kész lettem az úgymond hagyományosnak számító oldalakkal, akkor kezdődhetett az izgi rész. Sokat gondolkodtam, hogy pontosan milyen oldalakat helyezzek el benne, ami tényleg hasznos, és nem csak azért kerül bele, mert manapság divat.


Az első, és legfontosabb számomra a költségvetési oldal volt, amelyben a bevételek és kiadások alakulását vezethetem. Ezt idén is vezetem a hagyományos határidőnaplómban, azonban emiatt ott fel kell áldoznom a "jegyzetek" részt.Az egészség, szokás és az én idő számontartó oldalak úgy gondoltam hasznosak lehetnek majd. Ezek használata rendkívül egyszerű, hiszen hogyha az adott napon valamit az általam felsorolt tevékenységek közül végeztem, akkor annak a napnak a kockáját egyszerűen kiszínezem. A kívánságlista oldal mindenképp fontos, hiszen egy jegyzetfüzetben az utóbbi évben mindig vezettem ilyesmit, így örülök neki, hogy végre ezt is bele tudtam a határidőnaplóba tenni.


Eddig tehát így alakultak az én személyre szabott határidőnaplóm oldalai. Imádtam inden pillanatát az alkotásnak, így mindenképp buzdítanálak titeket is arra, ha eddig még nem vágtatok bele, de gondolkoztatok rajta, akkor kezdjetek neki.

Érdekel benneteket havonta egy ilyen bejegyzés, mikor mindig az aktuális hónap dizájnja kerülne bemutatásra?

You May Also Like

7 megjegyzés

 1. Eddig azt sem tudtam mi fán terem ez a dolog, de nem is érdekeltek mások naptárai. De a Tiéd nagyon klassz! Kedvet kaptam hozzá, habár idén már tuti nem kezdtem el, mert március lesz holnap. Remélem jövőre is még "divatban" marad a dolog :) Szuper a poszt, szuper a naptárad is :).

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm :) Idénre már én sem tartottam jó dolognak elkezdeni, de a 2019-esnek szívesen álltam neki. Úgyis elpepecselek vele egy darabig :D

   Törlés
 2. Nekem kb. tavaly közepén tetszett meg, úgy terveztem, hogy idén már BuJo-m lesz, de aztán persze rájöttem, hogy nekem sem kézügyességem, sem türelmem nincs ezt rajzolgatni, szóval maradtam a kész naptárnál. Egyébként gyönyörűek a rajzok benne, bár ez nem is meglepő, nagyon ügyes vagy :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jaj de aranyos vagy, köszönöm szépen :) Egyébként inkább türelem és kedv kell hozzá mintsem kézügyesség :)

   Törlés
 3. Én szívesen nézném minden hónapban milyen naptárad lesz, az eddigi is meseszép. :)

  VálaszTörlés
 4. bevallom, azelőtt sosem hallottam ilyenről, legalábbis ez az őrület eddig ne jött velem szemben semmilyen platformon. :O de ezek nagyon szépek, annyira ügyes vagy! nálam több sebből is vérzik ez a dolog, egyrészt minden évben veszek egy naptárat, amit max. februárig használok, aztán teljesen elhanyagolom. én eléggé rendetlen vagyok ilyen téren. mármint sosem kések el sehonnan, mert valami cetlire vagy a telefonba, vagy valahova fel van írva mindig minden, de a naptárvezetés nem megy nekem. a másik pedig a türelem és a kézügyesség, jobban mondva azok hiánya. :D tavaly drága pénzekért beszereztem a mágikus dzsungelt és egy adag ceruzát hozzá, kb. 3 hónapig tartott az őrület, akkor majdnem minden nap odaültem, azóta szégyen vagy sem, elő sem vettem. :( szóval az én 2019-es BuJu naptáram kb. 2047-ben is félkész állapotban kallódna valami fiókban. :DD amúgy ez a kalligrafikus stílusú írás nagyon tetszik nekem. nagyon szépek lettek, és én is szívesen megnézném majd az elkészült hónapokat! :)

  VálaszTörlés